Genel

ÜTS BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Eczanelerde satılan tıbbi ürün ve cihazların tekil takip süreçleri ile ilgili olarak Ürün Takip Sistemi’nin daha iyi anlaşılması ve uygulama esnasında sorun yaşanmaması için 25 Şubat 2020 Salı günü 13.30’da Türkiye Barolar Birliği Litai Konukevi’nde TİTCK ve SGK yetkililerinin ve üye meslektaşlarımızın katılımı ile bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir.

Kurum sunumları ve soru-cevap şeklinde ilerleyen toplantıda vurgulanan hususlar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur:

  • ÜTS’de “ilaç” diye nitelendirilebilecek fakat ruhsatı “Tıbbi Cihaz” olan şurup, enjeksiyon vb ürünlerin de alma-verme bildirimleri yapılmaktadır. Bu ürünler için de alma-verme bildirimi yapılmalı mıdır?
    Eczanelerinizde “Tıbbi Cihaz” ruhsatlı tüm ürünlerin alma-verme bildirimi ÜTS’de yapılmalıdır. Bu ürünlerden bazıları “ilaç” gibi görünse de kutu üzerindeki CE ibaresinden bu ürünleri farkedebilirsiniz.
  • Satış bildirimi için “Bayilik Onayı” istemeyen tıbbi malzemeler hangileridir?
    Şeker ölçüm çubukları, iğne uçları, hasta alt bezleri
  • Eczane programlarımızdan çıkış yaptığımızda da ÜTS den de otomatik olarak çıkış yapılabilmesine imkan tanıyan entegrasyon mümkün müdür?
    Mevcut durumda ÜTS; bu entegrasyona izin vermektedir. Eczane yazılımınız destekliyorsa ” Kullanıcı / Sistem Kullanıcısı Tanımlama İşlemleri / Sistem Tonem” menüsünden alınan kod ile eczane yazılımı üzerinden otomatik bildirim yapılabilmektedir.
  • ÜTS ‘li Ürünlerde karekod uygulamasını sisteme entegre edilmesi, bu ürünlerin de ilaçlar gibi karekoda çevrilmesi mümkün müdür?
    Bu konuda görüşmeler devam etmekte olup, şu an için karekodu zorunlu hale getiren bir mevzuat bulunmamaktadır.
  • Üzerimize kayıtlı olan ama elimizde olmayan sebeplerle ÜTS’de üstümüzden düşemediğimiz ürünler eczaneler açısından problem olur mu?
    Bu konuda 2020 yılı içinde planlı denetimler olmasa dahi eczanelerin ÜTS’deki stoku ile fiziki stokunun aynı olması gerekmektedir.
  • SGK kapsamındaki tıbbi malzeme reçetelerinin satışında “bayilik” onayı gereklimidir?
    Hayır
  • İTS’deki “iller arası takas yasağı” Tıbbi Malzemeler için de var mıdır?
    Hayır.
  • Stokumuzdaki mevcut tıbbi malzemelerin listesini nasıl görebiliriz?
    “ÜTS / Ürün Hareketleri / Ayrıntılı Sorgulama / Tekil Ürün Sorgula” menüsünde listeleme yaptıktan sonra “Hesapla” butonuna basarak görebilirsiniz.
  • Stok bildirimi yapacağımız ürünün parti no’su ÜTS ‘de yoksa ne yapmalıyız?
    İlgili üretici/ithalatçı firma ile görüşmeniz gerekmektedir. İkonuyla ilgili sorunun devam etmesi halinde TTİCK ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Tüketiciye verme bildiriminde TC kimlik bilgisi girmek zorunda mıyız?
    Hayır
  • ÜTS stokunda görünüp satış bildiriminde sorun yaşandığı için stokumuzdaymış gibi gözüken ürünler için ne yapılabilir?
    “Ürün Hareketleri / Tüketiciye Verme / Kullanım / Diğer Bildirimler / Diğer Bildirimler / Hek-Zayiat Bildirimi” menüsünden stoktan düşme bildirimi yapılmalıdır.
  • ÜTS “Stok bildirimi” süresi ne zaman sona erecek?
    Bu süre 15 Şubat’ta sonra ermiş olsa da sistemde bildirim yapılmasına şimdilik izin verilmektedir. Mart ayı içerisinde en kısa sürede bu bildirimlerin yapılması gerekmektedir. Stok bildirimi ekranı çok yakın zamanda kapatılacaktır.
  • ÜTS “Hek-Zayiat Bildirimi” işlemi ne zamana kadar yapılabilecektir?
    2020 yıl sonuna kadar eczacıların ÜTS stoklarını fiziki stokları ile eşitleyip bu bildirimleri yapmış olmaları gerekmektedir.