Genel

BASIN AÇIKLAMASI SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR DİYORUZ!!

Basına ve Kamuoyuna;

30 Haziran Cumartesi günü nöbetçi olan Kemaloğlu eczanemize eşdeğer ilaç verdiği için hunharca bir saldırı gerçekleşmiştir. Meslektaşımıza ve çalışanlarına geçmiş olsun diyor, bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Olay günü sabah saatlerinde, Suriyeli bir hastanın reçetesinde yazan ilaç yerine eşdeğer ilaç verilmesi üzerine eczane teknisyeni ile hastanın yanında gelen kişi arasında tartışma başlamıştır. Sonra bu kişi onlarca arkadaşını toplayarak eczaneye saldırmış ve 4 kişinin yaralanmasına neden olmuşlardır. Yaralı sağlık çalışanı arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Değerli Basın Mensupları,

Mesleğini büyük bir titizlikle ve özveriyle yerine getiren, ülkemizin her köşesinde 25800 eczanesi ile her tür olumsuz şartta dahi, sağlık danışmanlığı ve ilaç sunumu hizmetini sürdüren bir mesleğin mensubu olarak, vatandaşlarımızın 7/24 ilaçsız kalmaması için çalışıyor ve nöbet tutuyoruz. Bizlerin kamu hizmeti olarak yaptığımız bu görev esnasında, mesleki hakkımız olan eşdeğer ilaç vermemiz yüzünden onlarca kişi eczanemize saldırıyor, her türlü titizlikle hastaya vermek için bulundurduğumuz ilaçlarımız zarar görüyor; eczanemiz kullanılamaz hale geliyor ve en önemlisi biz ve çalışanlarımızın canına kastediliyor. Ve ertesi gün saldırganlar salıveriliyor. Mersin Eczacı Odası olarak bu olayın peşini bırakmayacağız. Açılan davaya müdahil olacağız ve suçluların gereken cezayı almaları için yoğun çaba göstereceğiz. Öte yandan olayın Suriyeli sığınmacılar tarafından gerçekleştirilmediğini belirtmek isteriz. Yaşanan olayların Suriyeli bir hastanın reçetesi ile başlaması nedeniyle konu kamuoyuna yanlış aksettirilmiştir.

Değerli Basın Mensupları,

Bir kez daha altı çizilmelidir ki, ilaçta ikinci kalite yoktur. Eşdeğer ilaç referans ilaç ile aynı etkinlik, güvenilirlik ve kaliteye sahiptir. Aksi taktirde ruhsat alıp piyasaya sürülmesi mümkün değildir. Ve bilinmelidir ki, eşdeğer ilaç verme eczacının mesleki hakkıdır. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda toplumu bilinçlendirmek için adımlar atması şarttır.

Sağlık okur yazarlığının bu kadar düşük olduğu ülkemizde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün artması, hatta kanıksanması çok endişe vericidir. Toplumun şiddet eğiliminden uzaklaştırılması, sağlıklı bir toplum yapısına dönüşebilmesi için gereken önlemler alınmalıdır. Ayrıca, nöbet hizmeti sırasında eczanelerin güvenliği için bir sistemin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Tüm bu konularda ilgilileri göreve davet ediyoruz.

Halka en yakın sağlık danışmanı olan tüm meslektaşlarım adına bu hain saldırıyı tekrar kınıyor; meslektaşımıza, çalışanlarına ve camiamıza geçmiş olsun diyoruz.

Mersin Eczacı Odası

Yönetim Kurulu

Yazdır 02.07.2018 – Okunma Sayısı : 302